ترازو ازمایشگاهی یکی از مهمترین تجهیزات آزمایشگاهی برای اندازهگیری وزن اجسام و مادهها به شمار میرود. بیشتر آزمایشگاهها از این دستگاه مهم استفاده میکنند. این وسیله به علت داشتن محفظه توزین، اجازه نمیدهد تا هوای محیط ترازو در توزین خللی ایجاد کند، از همینرو از دقت بسیار بالایی برخوردار است.
ترازوی دیجیتال پیشرفتهترین نوع این محصول است و نسبت به دیگر انواع آن ارزش بیشتری دارد. از این مدل برای توزین مواد ارزشمندی استفاده میشود که بسیار ریز و حتی میکروسکپی بوده و عموما برای ترکیب با موادهای دیگر، توزین شده تا به اندازه مورد نظر با هم ترکیب شوند. در انتخاب این فاکتور حیاتی دقت داشته باشید زیرا این ترکیبات گاهی با جان انسان ارتباط دارد.
امروزه ترازوهای آزمایشگاهی به دو گروه عمده ترازوهای مکانیکی و ترازوهای الکترونیکی تقسیم میشوند، زیرا طراحی، اساس کار و اهداف اندازهگیری آنها با یکدیگر بسیار متفاوت هستند.
کاربرد این وسیله برای بخشی از فعالیتهای کنترل کیفی ابزارهایی مانند، پیپتها، تهیه مخلوطی از ترکیبات با نسبتهای از قبل تعیین نشده و تعیین چگالی یا وزن است.
سازمان بینالمللی اوزان و مقادیر (OIML) ترازوها را با توجه به دو پارامتر بیشترین بار (وزن) قابل اندازه گیری [Max] و تقسیمات روی صفحه نمایش [d] به چهار گروه با دقت ویژه، با دقت بالا، با دقت متوسط و با دقت معمولی تقسیمبندی کرده است.
ترازو آزمایشگاهی انواع مختلفی مانند، آنالیتیکال، دو کفهای، یک کفهای، جیبی، رطوبتی، قراردادی و پرتابل دارد.
مدل آنالیتیکال برای اندازهگیریهای قابل قبول و دقیق وزنی استفاده شده که در انتخاب آن باید به مواردی مانند هزینه، دوام، قابلیت تکرار و طیف اندازهگیری که از میکروگرم تا میلی گرم است، دقت داشته باشید.
اگر قصد شما خرید این مدل است حالت روی میزی را در خرید انتخاب کنید. این مدل به علت داشتن طول عمر بالا، ارزش سرمایهگذاری دارد.
اگر قصد مقایسه توزین را دارید این مدل بهترین انتخاب برای شما خواهد بود. این ترازو یک کفه آویزان در دو انتهای خود دارد که از همین جهت به آن ترازو آزمایشگاهی دو کفهای گفته میشود.
مدل یک کفهای برای اندازهگیری وزن استفاده میشود که مثل ترازوهای ساده فنری و ترازوهای پیشرفته الکتریکی دارای یک کفه هستند. از این مدل میتوان برای توزینهای مقایسهای یا مستقیم استفاده کنید.
ترازوی مدل رطوبتی به شکل دقیقی به آنالیز محتوای رطوبتی و وزن خشک معرفهای مختلف میپردازد. این مدل در آزمایشگاههای شیمی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
هنگام خرید ترازوی رطوبتی به مواردی مثل، ظرفیت وزن، تکرارپذیری، ابعاد و هزینه توجه داشته باشید. سرمایهگذاری در این مدل ترازوها تاثیر خوبی در موفقیتهای آینده شما میگذارد.
اگر قصد شما از خرید ترازو آزمایشگاهی اندازهگیری دقیق و خوانا پرتابل وزن خشک است، این مدل به شما پیشنهاد میشود. برخی از ترازوهای پرتابل قابلیت اندازهگیری وزنی تا ۱۲ هزار گرم را دارند که بسیار جمع و جور هم هستند.
در انتخاب و خرید یک ترازوی دیجیتال آزمایشگاهی باید به مواردی مانند، ظرفیت ترازو، دقت ترازو، قابلیت کالیبراسیون داخلی، سرعت پاسخدهی و قابلیت تبدیل واحدهای مختلف به یکدیگر توجه داشته باشید.
علاوه بر این داشتن یک صفحه نمايش ديجيتال ( LCD ،LED )، دارا بودن شمارشگر، محاسبه درصد و مقايسهكننده و قابلیت WinCT (نرم افزار مطابق با سيستم عامل ويندوز جهت انتقال بهتر اطلاعات از ترازو به كامپيوتر از طريق پورت) از ویژگیهای مهم به حساب میآیند.
نگهداری و رسیدگی ترازو آزمایشگاهی به عنوان یکی از تجهیزات بسیار مهم در آزمایشگاه امری ضروری است که برای حفظ آن باید به نکاتی توجه کنید:
هر آزمایشگاهی به منظور دسترسی به دقت و صحت مطلوب به ترازو آزمایشگاهی نیاز دارد. این وسیله اصلیترین منبع خطا در هر اندازهگیری و به ویژه تجزیه شیمیایی است. از همینرو وجود یک ترازو از ضروریات هر آزمایشگاهی به شمار میرود.
علاوه بر اندازهگیری از این وسیله برای برخی کارهای مربوط به با کنترل کیفیت، تعیین وزن مخصوص مواد، تعیین رطوبت و موارد دیگری نیز استفاده میشود.