ریاضیات از جمله علومی است که از دوران ابتدایی به دانش آموزان، آموزش داده میشود. در بخشهایی از این علم نظیر هندسه برای محاسبه و اندازه گیری نیاز به ابزارآلاتی مانند خط کش و گونیا است. این دو ابزار ساده از ابتدا همراه دانش آموزان بوده و آنها را در مسیر آموزش ریاضی همراهی میکند.
منظور از گونیا چیست؟
واژه گونیا در واقع یونانی بوده و به معنای زاویه است. گونیا ابزاری به شکل مثلث بوده که برای رسم زاویه قائمه، کشیدن خطی عمود بر خط دیگر و خطی موازی با خط دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
گونیا به چند دسته تقسیم می شوند؟
به طور کلی گونیا در دو دسته کلی ساخته میشوند و این دو دسته را تفاوت در درجات ایجاد کرده است:
- گونیا با گوشههای ۳۰، ۶۰ و ۹۰ درجه
- گونیا با گوشههای ۴۵، ۴۵ و ۹۰ درجه
گونیا دارای چه کاربردهایی است؟
گونیا ابزاری است که در ریاضیات و مهندسی مورد استفاده قرار میگیرد؛ بنابراین میتوان گفت بیشتر کاربردهای این ابزار نیز مربوط به ریاضیات خواهد بود. برخی از کاربردهای خط کش و گونیا به شرح زیر است:
- در عمود بودن بین دو سطح باهم مورد استفاده قرار میگیرد
- از گونیا جهت دقیق بودن اندازه گیری زاویه، خط کشی و کنترل درست بودن سطوح استفاده میشود.
- از گونیا در مشاغلی نظیر نجاری، خیاطی، جوشکاری استفاده خواهد شد.
- از گونیا در محاسبات عددی و تمام وسیلههایی که نیاز به زاویه ۹۰ درجه را دارند مورد استفاده قرار میگیرد.
دسته بندی گونیا به چه شکلی است؟
خط کش و گونیا را میتوان در سه دسته ثابت، تاشو و چرخنده دسته بندی کرد که هر کدام دارای ویژگیهای مختص به خود هستند.
گونیا فارسی(ثابت)
لازم است بدانید در بسیاری از أمور، گونیا با زاویه ۴۵ درجه نیاز است. به همین منظور برای راحتی در کارها گونیا فارسی ساخته شده که میتوان در آن زاویه ۴۵ درجه را رسم کرد. از آنجایی که برشهای ۴۵ درجه را در کارهای نظیر صنایع چوبی استفاده میشود؛ آن را با نام گونیا فارسی میشناسند. تیغه این گونیا نسبت به دسته آن تحت زاویه ۴۵ درجه قرار داشته است. البته میتوان به وسیله گونیا دو زاویه ۴۵ و ۱۳۵ درجه را ترسیم کرد.
خط کش و گونیا تاشو
گونیا تاشو جز ابزارآلات ریاضی بسیار ساده بوده که در شرایط گوناگون و به صورتهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این وسیله از یک بازو و یک زبانه تشکیل شده که زبانه آن از قسمت وسط دارای شکاف بوده و این شکاف سبب شده تا زبانه به عقب و جلو حرکت کند.
لازم به ذکر است گونیا تاشو دارای درجه بندی نبوده؛ بنابراین در هنگام استفاده از این گونیا باید از نقاله استفاده شود. به شکلی که پس از تنظیم با مطابقت داشتن گونیا با نقاله میتوان مقدار زاویه را اندازه گیری کرد.
گونیا چرخنده
این گونیا شکل دیگری از گونیا تاشو است که از دو بازو تشکیل شده که با پیچی حول یک محور به چرخش در میآید. به وسیله این گونیا میتوان زوایا داخلی و خارجی قطعات را اندازه گیری کرد.
خط کش در چه اموری مورد استفاده قرار می گیرد؟
خط کش وسیلهای است که میتوان با کمک آن خطوطی صاف و منظم رسم و یا اجسام با مقیاسهای گوناگون را اندازه گیری کرد. از این ابزار معمولا در نقشههای فنی، ریاضیات، هندسه، مهندسی، نجاری و زمینههای چاپ استفاده میشود.
انواع خط کش و موارد استفاده از آن
خط کشها به واسطه کارهای بسیاری که انجام میدهند در انواع بسیاری به بازار عرضه میشوند که هر کدام از آنها به منظور کار خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه قصد داریم برخی از خط کشهای مطرح موجود در بازار را معرفی کنیم:
- خط کش مکانیکی
- خط کش انعطاف پذیر
- خط کش قلاب
- خط کش میز
- خط کش چوبهای حیاط یا میلههای متر
- خط کش تاشده یا نجار
- خط کش خیاطی
- خط کش موازی نورد
خط کش ها دارای چه سایزهایی هستند؟
خط کشها به طور متداول در ۶ سایز استاندارد به بازار عرضه میشوند که این سایزها به شرح زیر است:
- خط کش ۱۰ سانتی متر
- خط کش ۱۵ سانتی متر
- خط کش ۲۰ سانتی متر
- خط کش ۳۰ سانتی متر
- خط کش ۴۰ سانتی متر
- خط کش ۵۰ سانتی متر
خط کش و گونیا دو ابزاری که هر انسانی با آن سر کار خواهد داشت.
همه ما خط کش و گونیا را از دوران ابتدایی و ریاضیات میشناسیم و میدانیم که خط کش یا گونیا جز الزامات برای انجام هر کاری بوده که به هندسه مرتبط است. گونیا دارای سه شکل مختلف ثابت، تاشو و چرخنده بوده که در مشاغل مختلف بکار میرود. خط کش نیز از این قاعده مستثنا نخواهد بود و در بسیاری از امور نظیر نجاری، طراحی، مهندسی و… مورد استفاده میگیرد و دارای انواع مختلفی بوده که بسته به شرایط انتخاب میشوند.