ایمنی بر کار مقدم است. این را همه میدانیم! اما گاهی به دلیل عدم آشنایی کامل با ابزارهای ایمنی یا اطلاعات ناقص، استفاده از وسایل ایمنی را جدی نمیگیریم و به تعویق میاندازیم. دستکش ایمنی یکی از این ابزارها است که ایمنی و سلامت کاری را بالا میبرد. دستپوش ایمنی، هنگام کار از دست شما محافظت میکند و آسیبهای محیطی را کاهش میدهد. دستکش نیتریل از انواع دستکشهای کاری است که شاید از شنیدن قدرت مقاومت آن در شرایط بیمارستانی، صنعتی و کارخانجات شیمیایی شگفتزده شوید.
انتخاب درست دستکش ایمنی مناسب
بدون شک دستکش ایمنی بایستی مناسب عملیات کار مورد نظر شما باشد و سرعت عمل را پایین نیاورد. استفاده نوع دستکش در صنایع و فضاهای کاری مختلف، باید بر اساس مواد یا ابزاری که با آنها در تماس هستید و خطرهایی که این شرایط کاری میتوانند به وجود بیاورند، انتخاب شود.
دستکش ایدهآل دستکشی است که از شما در برابر ابزار مختلف و مواد شیمیایی محافظت کند و در عین حال راحت و انعطافپذیر هم باشد. دستکش نیتریل میتواند شدت آسیب را تا حد زیادی کم کند و انتظارات یک صنعتگر را تا حدود زیادی برآورده سازد.
انواع و اقسام دستکش کاری یا دستکش ایمنی
دستکشهای کاری را از نظر نوع جنس آن به انواع زیر دستهبندی میکنند:
- دستکش لاتکس
- دستکش نیتریل
- دستکش وینیل
- دستکش نایلونی
- دستکش نئوپرن
- دستکش پلاستیکی یا دستکش PVC
- دستکش بوتیل
- دستکش ویتون
علاوه بر این تقسیمبندی، دستکشهای کاری را از نظر نوع کاربرد نیز به انواع مختلفی گروهبندی میشوند:
- دستکش ایمنی کار
- دستکش ایمنی مقاوم در برابراسید و مواد شیمیایی
- دستکش ایمنی برق
- دستکش جوشکاری
- دستکش یکبار مصرف
- دستکش ایمنی ضد برش
- دستکش ایمنی ضد ارتعاش
- دستکش مکانیکی
- دستکش آتشنشانی
نیتریل، یک دستکش صنعتی مناسب در برابر مواد شیمیایی و عفونت
تفاوت دستکشهای مختلف تنها در نوع مواد محافظتی آنها نیست؛ بلکه این اختلاف در جنس و بافت خود دستکش، انعطافپذیری و ضخامت نیز هست. یک دستکش صنعتی برای تمامی موقعیتها و فعالیتها قابل استفاده نیست. نفوذ و دگرگونی دو فاکتور مهم در هنگام انتخاب دستکش هستند.
پلیمر دستکش نیتریل در برابر مواد شیمیایی مثل هیدروکربن بسیار مقاوم است و این ماده شیمیایی باعث دگرگونی فیزیکی یا نفوذ در آن نمیشود. در واقع بعضی اوقات برای بالا بردن مقاومت دستکش کاری، از روکشهایی از جنس نیتریل استفاده میشود که آنها را دستکش نیتریل مینامیم.
کاربردها و مشخصات دستکش نیتریل
این نوع دستکشها از لاستیک مصنوعی ساخته شدهاند. در موارد حساسیت پوست فرد به لاتکس، جایگزین مناسبی برای آنها محسوب میشوند. دستکش نیتریل مقاومت زیادی نسبت به سوراخ شدن دارد و معمولاً در مراکز پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. این دستکش قابلیت ضد عفونی کردن با اتانول را دارد و قبل از عرضه در مراکز بهداشتی و بیمارستانها، تستهایی جهت سنجش کیفیت از سر میگذراند.
مزایای دستکش نیتریل
از مزایای دستکشهای نیتریل میتوان این موارد را برشمرد:
- عاری از لاتکس هستند
- مقاومت فیزیکی بالایی دارند
- حفظ حس لامسه
- چسبیدن به پوست دست
- مناسب برای شرایط مواجه شدن با عفونت
- امکان استفاده برای زمان طولانی تا ۸ ساعت
- مقاومت در برابر اکثر مواد شیمیایی
- امکان ذخیرهسازی به مدت طولانی
- قابل دسترسی در رنگهای آبی و مشکی ( این مسئله در تشخیص سوراخ راحتتر است)
دستکش نیتریل، جان سخت و مهربان در صنعت
دستکشهای نیتریل در مقابل مواد شیمیایی مقاومت خوبی دارند. این نوع دستکش، نسبت به نوع دستکش لاتکس قیمت بالاتری دارند اما از سایر دستکشهای ایمنی مقرون بهصرفهتر و ارزان هستند. به همین دلیل دستکش نیتریل در صنایع بیشتری مورد استفاده قرار میگیرد. دستکش نیتریل برای کار با مواد شیمیایی جان سخت است و دیر خراب میشود. نیتریل در برابر بنزین، نفت و حلالهای پتروشیمی مقاوت خوبی دارد. تولیدکنندگان شیمیایی برای کارخانههای خود غالبأ از دستکش صنعتی نیتریل بهره میبرند. استفاده از دستکش نیتریل به جای دستکشهای لاتکس در موارد حساسیتزا، یکی از مهمترین کاربردهای این نوع دستکش است.
دستکش نیتریل یا دستکش پزشکی
در آزمایشگاه، سالنهای زیبایی، محیطهای بهداشتی، استفاده از دستکش نیتریل به خاطر مقاومت بینظیر آنها در برابر انواع مواد شیمیایی، بهترین گزینه است. دستکش نیتریل یا دستکشهای پزشکی رنگی، به رنگهای متنوع سبز، صورتی، آبی، مشکی و بنفش تولید میشوند. رنگهای روشن دستکش نیتریل در پزشکی و معاینه، نسبت به رنگهای تیره کاربری بیشتری دارد. در موقعیتهای پرخطر مانند کار با مواد عفونی و شیمیایی و نیز استفاده طولانیمدت، دستکش نیتریل بسیار مناسب هستند.
دستکش مناسب برای کار ما
هنگام تهیه دستکش جهت کار، با انواع مختلف و گوناگونی از دستکشهای ایمنی مواجه میشویم که در انواع جنس و نوع و برای کاربردهای گوناگون ساخته شدهاند. آنچه که اهمیت دارد؛ تناسب دستکش با محیط و شرایط کاری شما است. زیبایی، مد و حتی قیمت، فاکتورهای مناسبی برای خرید یک دستکش کاری نیستند. شما بایستی به محافظت از دستها و پوست خود توجه کنید. دستکش نیتریل با خصوصیتها و ویژگیهای خاصی که دارد، در صنعت، پزشکی، سالنهای زیبایی و مشاغل دیگر مورد توجه واقع شده است.