سنسور فشار و ترانسمیتر فشار برای اندازه گیری دقیق فشار و انتقال این دیتا به کنترلر ها مانند PLC ها مورد استفاده قرار می گیرند. گیج فشار و مانوستات فشار هم کاربرد مشابهی دارند.
معرفی پرشر ترانسمیتر
پرشر ترانسمیتر ها (فرستنده) یکی از قطعات پرکاربرد و عضوی جدا نشدنی از سیستم های پنوماتیک و هیدرولیک می باشند. در صنعت به جای نام پرشر ترانسمیتر از پرشر سنسور یا پرشر ترانسدیوسر یا ترانسمتیر فشار هم استفاده می شود.
اگر بخواهیم توضیح کوتاهی درباره این سه نام بدهیم؛ سنسور فشار با احساس تغییر در یک متغیر فیزیکی واکنش مناسب و سیگنال خروجی تعریف شده برای آن را ارسال می کند که این خروجی قابل اندازه گیری است. ترانسدیوسر نیز دستگاهی است که اطلاعات را به یک شکل مشخص دریافت کرده و آن را به همان شکل در مقیاس متفاوت و یا به شگل دیگر تبدیل می کند.
پرشر ترانسمیتر همانند پرشر سوئیچ به طور نرمال باز یا بسته به ما نمی دهد مگر اینکه توسط یک کابل به پی ال سی یا نمایشگر دارای خروجی رله ای مجزا آن را ببینیم. اگر نمایشگر بر روی در تابلو نصب شود به آن نمایشگر تابلویی گفته می شود و اگر روی خود سنسور نصب شود به نام local Indicator شناخته می شود.
نحوه عملکرد پرشر ترانسمیتر و تفاوت آن با گیج فشار
گیج فشار و ترانسمیتر فشار وظیفه اندازه گیری فشار را بر عهده دارند اما خروجی های آن ها با هم کمی متفاوت می باشد. برای مثال در گیج فشار و مانوستات شما می توانید بر روی صفحه گرد عقربه ای مقدار فشار را ببینید و در مانوستات ها علاوه بر مشاهده سیگنال و کنتاکت های خروجی هم داریم. همینطور که در پرشر سوئیچ ها و پرشر ترانسمیتر همراه با نمایشگر به وسیله یک کنتاکت (تیغه فرمان) یا ارسال سیگنال های آنالوگ و دیجیتال به اتاق کنترل این میزان فشار دقیق را به ما نشان می دهند در غیر این صورت ما نمی توانیم مقدار را مشاهده کنیم.
سنسور فشار می تواند اطلاعاتی مانند اختلاف فشار و میزان حرارت را به صورت سیگنال هایی به مرکز کنترل ارسال می کند و اگر در قسمتی اشکالی باشد اطلاع می دهد. این تجهیز برای کنترل فشار و نمایش مقدار های فشار همچنین نشان دادن مقادیر سطح مایعات در مخازن کاربرد دارد.
ترانسمیتر ها بعد از اندازه گیری مقدار فشار را به کمک سیگنال به اتاق کنترل انتقال می دهند این سیگنال می تواند به صورت جریانی یا ولتاژی باشد. اگر خروجی ترانسمیتر فشار از نوع جریان باشد در حالت استاندارد آن بین بازه ی 4 تا 20 mA می باشد و اگر حالت ولتاژی باشد بازه ای بین 0 تا 10 ولت از نوع DC را نشان می دهد. البته این روش برای فواصل کوتاه استفاده می شود.
محل نصب آن معمولا روی لوله ها و مخازن در نقاط اندازه گیری می باشد. پرشر ترانسمیتر از بخش های ماژول الکترونیکی مبدل سیگنال، سنسور، پورت فشار، واشر آب بندی و قسمت آچار خور تشکیل شده است.
انواع اندازه گیری فشار در ترانسمیتر
- ترانسمیتر فشار مطلق (Absolute pressure)
این ترانسمیتر فشار خلاء را به عنوان پایه خود می گیرد و فشار فرآیند را اندازه گیری می کند.
- ترانسمیتر گیج (Gauge)
این نوع ترانسمیتر، فشار فرآیند را با فشار جوی مکان به عنوان پایه اندازه گیری می کند. در این حالت فشار اتمسفر را 0 psi در نظر می گیریم.
- ترانسمیتر فشار تفاضلی (Diiferential Pressure Transmitters)
یکی از رایج ترین و مفید ترین دستگاه های اندازه گیری فشار در صنعت، فرستنده فشار تفاضلی است. این دستگاه اختلاف فشار بین دو پورت ورودی را اندازه می گیرد و سیگنال نشان دهنده آن اختلاف فشار را نسبت به رنج کالیبره شده در خروجی خود نشان می دهد.
همچنین با توجه به سیستم، محیط قرارگیری ترانسمیتر ها و نیاز خود یکی از انواع فرستنده های آن را انتخاب و از سایت مرکز برق خریداری کنید.
- ترانسمیتر فشار به همراه نمایشگر (indicator)
- ترانسمیتر فشار مخصوص محیط های انفجاری
- ترانسمیتر فشار تفاضلی (DP)
- ترانسمیتر فشار هوشمند (smart)
- ترانسمیتر فشار پایین
- ترانسمیتر فشار صنعتی
- ترانسمیتر فشار قلمی
- ترانسمیتر فشار قابل کالیبره
نکات مهم و کاربردی هنگام نصب پرشر ترانسمیتر
در ابتدا دقت کنید به هیچ عنوان به طور مستقیم به بدنه ترانسمیتر فشار هنگام نصب، نیرو وارد نکنید. این کار منجر به آسیب رسیدن به مدار های داخلی آن خواهد شد. در اکثر موارد با استفاده از یک آچار شش گوش مناسب می توان ترانسمیتر فشار را از قسمت مشخص پیچ و به فرآیند متصل نمود.
دومین نکته عدم استفاده از تفلون و سایر نوارها برای آب بندی ترانسمیتر فشار می باشد. شما می توانید از واشر های آب بندی که توسط تولید کنندگان بر روی پورت فشار ترانسمیتر فشار قرار داده شده استفاده کنید.
به هیچ عنوان ترانسمیتر فشار را به صورت مستقیم به خطوط لوله و مخازن تحت فشار متصل نکنید، این کار منجر به فشار مازاد و آسیب رسیدن به دیافراگم ترانسمیتر فشار خواهد شد. ابتدا با استفاده از ولو ها، شیر های منیفولد و انواع ولو بلاک ها مسیر رسیدن سیال به ترانسمیتر فشار را مسدود نمایید و سپس بعد از نصب ترانسمیتر فشار مسیر سیال را باز نمایید. استفاده از این روش برای تعمیر و نگهداری هر چه راحت تر تجهیزات نیز توصیه می شود.
علت خرابی پرشر ترانسمیتر و روش های جلوگیری از آن
- کیفیت ترانسمیتر:
قطعا کیفیت در طول عمر و مقاومت در برابر فشار ترانسمیتر ها نقش بسیار زیادی دارد، اما در بیشتر مواقع خرابی ها بر اثر فشار بیشتر از حد تحمل می باشد.
- فشار اسپایک (Pressure spikes):
گاهی اوقات در سیستم های هیدرولیک جا به جایی فشار اتفاق می افتد یعنی فشار در کسری از ثانیه برای مثال 200 برابر بیشتر از حد تحمل شده و باعث از کار افتادن سیستم و خرابی ترانسمیتر می شود.
برای درک بهتر پدیده اسپایک بهتر است از مثال های رایج و پرکاربرد استفاده کنیم؛ شما اگر سیستم پرس زباله را در نظر بگیرید برای انجام کار یک فشار معینی دارد تا زباله پرس شود، حال اگر در لا به لای این ها یک وسیله ی بتنی و سفت باشد به پمپ هیدرولیک یک فشار 5 برابری وارد می شود و سیستم آسیب می بیند به این حالت پدیده اسپایک گفته می شود.
- کاویتاسیون (Cavitation) :
یکی دیگر از عوامل این خرابی پدیده کاویتاسیون است که زمانی اتفاق می افتد که یک فضای خالی به دلیل به دام افتادن هوا در خطوط انتقال و یا در اثر جابجایی ناگهانی مایع بین دو فشار و فضای بسته ایجاد می شود. که این حفره های هوا در اثر تغییر فشار منجر به انفجار شده و در آن بازه زمانی فشار بسیار زیادی را به ترانسمیتر وارد می کند.
روش های جلوگیری از خرابی ترانسمیتر
- بعضی از تولید کننده های ترانسمیتر برای مقاومت بالاتر در برابر فشار یک پرشر اوبر برای آن در نظر گرفته اند که اگر خود ترانسمیتر 200 بار فشار را تحمل می کند به کمک این قطعه تحمل فشار آن به 500 بار می رسد. اما این روش هم تا حدی پاسخگو این مشکل است چرا که فشار های ناگهانی تا 5 برابر حد تحمل ترانسمیتر ها می باشد.
- یکی دیگر از روش های جلوگیری نصب نکردن ترانسمیتر ها در موقیت های گلوگاه و شکست شیلنگ ها یا خطوط لوله سیستم می باشد. زیرا در این شکست ها احتمال فشار های ناگهانی بیشتر است. می توانیم ترانسمیتر را با فاصله نصب کنیم تا بتواند کنترل بیشتری بر روی فشار وارد شده داشته باشد.
- ضخیم تر کردن دیافراگم های موجود در ترانسمیتر ها یکی دیگر از این راهکارهاست که تولیدکنندگان ترانسمیتر به آن توجه دارند.
- یکی دیگر از روش ها که در بعضی از شرایط خاص می توان از آن استفاده کرد نصب محافظ یا همان ضربه گیر در پورت ورودی یا داخلی ترانسمیتر است. که باعث جلوگیری از فشار و ضربه ناگهانی می شود و آسیب را به کمترین حد می رساند.
مزایای استفاده از پرشر ترانسمیتر عبارتند از:
- قابلیت اندازه گیری فشار سطح به صورت مستقیم یا تفاضلی
- استفاده در انواع محیط های مختلف و حتی به صورت غرق شده
- مقاوم در میدان های تابشی و الکترو مغناطیسی به دلیل استفاده از مواد پیزو الکتریک در ساختار اندازه گیری
- قابلیت اتصال به سیستم های الکتریکی و ارسال سیگنال های استاندارد
- اندازه گیری فشار نسبت به فشار اتمسفر
شما می توانید انواع پرشر ترانسمیتر ها را با بهترین کیفیت و برند های معتبری همچونSensys کره جنوبی، BD Sensors آلمان، Trafag سوئیس، Hogller آلمان، ترانسمیتر فشار و گیج فشار WIKA آلمان، Atek ترکیه، پرشر سویچ و سنسور فشار دانفوس را در مجموعه ی مرکز برق خریداری کنید.
همچنین در صورت تمایل می توانید محصولات شرکت پکنز که شامل گیج فشار پکنز و سنور فشار PAKKENS و … است را در این آدرس مشاهده https://www.markazbargh.com/brand/pakkens/ کنید.