اب در طبیعت در مداری بسته حرکت کرده و مدام از حالتی به حالت دیگر تغییر میکند. بیشتر بارشها مستقیما یا در اثر تعریق گیاهان تبدیل به بخار شده و به آسمان برمیگردند. بخش دیگر باران بر روی زمین جاری میشود یا در داخل گودالها و چالهها سرازیر شده و یا در اعماق زمین فرو میرود. راه دستیابی به آبهای زیرزمینی، حفر چاه یا قنات است و برای تخلیه این آب از چاهها و گودالها و منابع زیرزمینی، به پمپ آب غرق آبی که اصطلاحا به آنها پمپ کف کش و شناور نیز میگویند؛ نیاز است.
پمپ، وسیله ای مکانیکی ست که با بالا بردن فشار سیالات، موجب جابجایی آنها به سطح و ارتفاع بیشتر یا کمتر میشود. نحوه عملکرد پمپ به این صورت است که انرژی مکانیکی را از یک موتور یا منبع خارجی دیگر گرفته و به سیال در حال عبور از پمپ، منتقل میکند. انتقال این انرژی به سیال، فشار آن را افزایش مییابد. مثال روزمره آن، پمپ آب خانگی برای رساندن آب به طبقات بالا در یک آپارتمان استفاده میشود.
کف کشها بهعنوان الکتروپمپهای مستغرق، یک موتور الکتریکی دارند که با بهحرکت درآوردن پمپ، سبب پمپاژ سیال تمیز و بدون آلودگی میشوند. پمپ کف کش یا لجن کش، با توجه به آلیاژ بکار رفته در ساخت آنها، قطر دهانه ورودی و تکفاز یا سهفاز بودن، در مصارف خانگی و کشاورزی استفاده میشوند.
پمپ آب کفکش از دسته پمپهای سانتریفیوژ به حساب میآید که با روی کار آمدن کارخانجات صنعتی و صنایع وابسته، استفاده از آنها، بسیار وسیع شده است. پمپ آب کف کش دو نوع کف گردی و بلبرینگی دارد.
از خصوصیات مهم پمپ کف کش اینکه به صورت کامل در داخل سیالات غوطهور میشوند و نیاز به دخالت دست درحین فرایند نیست.
اساس کار پمپ کف کش، لجن کشی است. به اینصورت که پمپهای کفکش یا لجن کش، با خارجکردن آبهای الوده و صاف که املاحی مثل گلولای، لجنهای تهنشین شده، شنریزه و پسماندههای کوچک دارند؛ کار کفکشی را انجام میدهند.
امروزه پمپ کف کش و لجن کش از پرکاربردترین و مهمترین نوع پمپ در جهان بشمار میروند. این محصول در صنعت کاربردهای فراوانی دارد و با توجه به جنس و کاربردی که دارد، انواع گوناگونی دارد.
پمپهای مستغرق شامل سه نوع کلی است :
پمپ کف کش را بر اساس نیاز و برحسب نوع سیال و ذرات موجود در اب انتخاب کنید.
پمپ آبهای کف کش با توجه به عوامل مختلفی تقسیم میشوند. از این دستهبندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از لحاظ نحوه خنککاری، دو نوع پمپ کف کش آب خنک و روغن خنک داریم. همچنین از نظر محل قرار گرفتن خازن پمپ، دو نوع پمپ خازن داخل و خازن خارج ، از نظر نوع فاز، تک فاز و سه فاز و از نظر نوع پروانه، پروانه بسته و پروانه نیمهباز ، میتوان دسته بندی کرد.
پمپ کف کش وسیله ای است که برای جمعآوری آبهای سطحی و یا زیرزمینی مورد استفاده قرار میگیرد. در برابر آب و محیطهای مرطوب مقاوم بوده و بیشتر انواع آن، توانایی قرار گرفتن کامل در آب یا حداقل قرار گرفتن بخش اعظمشان در آب را دارا هستند.
این نوع محصولات، برای پمپکردن انواع آبها از جمله آب تمیز، آلوده و گلآلود و سیالهای حامل ذرات جامد مورد استفاده قرار میگیرند. پمپهای کف کش استفادههای فراوانی دارند. موارد زیر از جمله کاربردهای پمپ کف کش هستند :
پمپ کف کش در صنایع نیز کاربرد فراوان دارند :
تفاوت مهم پمپ کف کش با پمپ اب شناوری، در مقاومت آن هنگام عدم حضور آب است. طوری که پمپ آب شناوری، در صورت عدم حضور آب در کسری از ثانیه خراب میشود در حالیکه پمپ آب کف کش مقاومتر است.
جنس پمپهای کف کش بنا به نوع کاربردشان میتواند از چدن، الومینیوم. استیل یا برنز باشد. هنگام خرید به عمق غوطهوری پمپ و حداقل ارتفاع پمپاژ دقت شود.
علت خرابی بیش از نیمی از پمپهای کفکش ورود ماسه و گلولای به داخل پروانهها میباشد. جهت جلوگیری از این مشکل، پمپ کف کش را روی یک تکیه گاه فلزی در کف چاه قرار دهید. شکل پمپ کف کش عمودی یا همان استوانهای است.
پمپ اب کف کش را برای پمپاژ اب و سیالات تمیز و پمپ لجن کش را برای سیالاتی که در انها گل و لای و لجن و ناخالصی وجود دارد. کاربرد گسترده این دستگاهها باعث شده است که در صنایع مختلف، مورد استفاده قرار بگیرند. پس از شناخت کافی از انواع و کاربردهای فراوان این دستگاه برای خرید پمپ کف کش باید به نیاز خود توجه داشته باشید. با توجه به نیاز خود میتوانید خریدی موفق را تجربه کنید.