در منابع آبی آلاینده های زیادی وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به املاح و نمک ها اشاره کرد. به همین دلیل بسیاری از منابع آبی دنیا طعم شور داشته و قابل استفاده برای آشامیدن و کشاورزی نمی باشند. یکی از راهکارهای ارائه شده برای حل این مساله، استفاده از دستگاه آب شیرین کن صنعتی است که با روش اسمز معکوس املاح را حذف می کنند. این دستگاه ها در ظرفیت های مختلفی تولید شده و در بسیاری از صنایع قابل استفاده هستند.
آب شیرین کن صنعتی چیست؟
آب های استخراج شده از چاه عمیق و قنات ها و حتی آب های سطحی دریا و رودخانه ها به دلایل مختلف ممکن است املاح زیادی داشته باشند. این املاح بر طعم آب اثر گذاشته و مزه آن را شور می کنند. شور بودن این نوع آب تنها مشکل نیست، چون املاح به مرور در جداره لوله و تاسیسات و دیگ های بخار در بخش های صنعتی رسوب می کند. علاوه براین، بسیاری از محصولات کشاورزی با این نوع آب کیفیت خود را از دست داده و حاصلخیزی خاک نیز کاهش پیدا می کند. بسیاری از صنایع در کشورهای توسعه یافته از دستگاه آب شیرین کن صنعتی برای حل این مشکل استفاده می کنند.
دستگاه تصفیه آب صنعتی با استفاده از روش اسمز معکوس RO و ممبران های قرار گرفته در آن جداسازی املاح را انجام می دهد. غشای نیمه تراوا به کار رفته در دستگاه از عبور املاح، فلزات سنگین و سایر مواد محلول در آب جلوگیری می کند. به همین دلیل خروجی دستگاه طعم شوری ندارد و از نظر استانداردهای کیفی در سطح مطلوبی قرار دارد.
نحوه کار آب شیرین کن صنعتی
اصلی ترین فرآیند پیاده سازی در دستگاه تصفیه آب صنعتی، اسمز معکوس (reverse osmosis) است. البته مراحل پیش تصفیه نیز در دستگاه اجرا می شوند که در بهبود کیفیت آب خروجی و بالا بردن راندمان اثرگذار هستند. روند تصفیه در این دستگاه به صورت زیر است:
- در ورودی دستگاه فیلترشنی برای جمع آوری ذرات جامد ریز موجود در آب قرار دارد. جداسازی ذرات ریز در این فیلتر به کمک دانه های شن و سیلیس انجام می شود.
- برای بهبود کدورت و رنگ و طعم آب در مرحله بعد از فیلتر کربنی استفاده می شود. کربن اکتیو به کار رفته در دستگاه یون های موجود در آب را می کند. این مرحله تاثیری بر کاهش طعم شوری آب ندارد و بیشتر بر کدورت اثرگذار است.
- گام بعد از فیلتر کارتریج برای جداسازی ذرات بسیار ریز آب استفاده میشود.
- برای جلوگیری از تشکیل لایه های رسوب بر روی ممبران های دستگاه در گام بعد آنتی اسکالانت تزریق می شود.
- مهم ترین بخش در دستگاه تصفیه آب صنعتی، اسمز معکوس RO است. آب با فشار پمپ به سمت ممبران های دارای منافذ بسیار ریز هدایت می شود. آب بدون املاح از منافذ ممبران ها عبور کرده و املاح در سمت دیگر غشا باقی می مانند. آب حاوی املاح زیاد به مرور به عنوان فاضلاب دستگاه تخلیه می شود.
- در برخی از دستگاه های آب شیرین کن به منظور بالا بردن کیفیت بعد از اسمز معکوس از روش های گندزدایی نیز استفاده می شود. در این مرحله از نانوفیلتراسیون، لامپ UV و اولترافیلتراسیون استفاده می شود.
- در نهایت آب با کیفیت بالا از دستگاه تخلیه میشود.
در دستگاه آب شیرین کن صنعتی ممبران ها اهمیت بسیار زیادی دارند و به مرور لایه های رسوب روی آن تشکیل می شود. این لایه ها منافذ روی غشا را مسدود کرده و حتی باعث خوردگی ممبران می شوند. به همین دلیل به صورت دوره ای شستشوی CIP با مواد اسیدی و قلیایی انجام می شود. این مواد رسوب ها را از سطح ممبران جدا کرده و باعث افزایش راندمان آنها می شود.
اجزای آب شیرین کن صنعتی چیست؟
برخی از اجزای دستگاه تصفیه آب صنعتی در تمام مدل ها مشترک است و تعدادی از آنها ممکن است تغییر کنند. اصلی ترین اجزای دستگاه تصفیه آب صنعتی عبارتند از:
- فیلتر کربنی، فیلتر شنی، فیلتر کارتریج
- پکیج تزریق آنتی اسکالانت
- ممبران
- پرشروسل (محفظه ممبران)
- پمپ هوا
- نانوفیلتراسیون
- پکیج کلرزنی، لامپ UV
- لوله و تاسیسات
- ابزارهای اندازه گیری فشار، TDS و غیره
انواع آب شیرین کن صنعتی
دستگاه های تصفیه آب صنعتی روند کاری تقریبا مشابهی دارند و تنها تفاوت آنها در ظرفیت و تعداد ممبران ها است. برای بالا بردن ظرفیت دستگاه تعداد ممبران ها افزایش پیدا می کنند و نوع آنها نیز تغییر داده می شود. از رایج ترین انواع آب شیرین کن های صنعتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاه آب شیرین کن 5 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 10 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 15 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 25 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 30 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 50 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 75 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 100 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 125 متر معکب
- دستگاه آب شیرین کن 150 متر معکب
کاربرد دستگاه تصفیه آب صنعتی
با توجه به اینکه این دستگاه ها با تعداد ممبران های متنوعی قابل تولید هستند و نوع غشاها نیز قابل تغییر هستند، در نتیجه کاربردهای گوناگونی دارند. متناسب با ویژگی های آب و کیفیت خروجی مورد نظر تعداد و نوع ممبران ها تغییر می کند. برخی از موارد کاربرد آب شیرین کن صنعتی عبارتند از:
- دستگاه تصفیه آب کشاورزی (برای حذف املاح و بالا بردن کیفیت محصولات کشاورزی و بهبود حاصلخیزی خاک)
- تصفیه آب بیمارستان (تولید آب خالص برای بخش های مختلف درمانی)
- تصفیه آب صنایع نساجی و رنگرزی (بهبود کیفیت رنگ)
- تصفیه آب مرغداری (تولید آب بدون املاح برای جلوگیری از بیماری طیور)
- دستگاه تصفیه آب بویلر و دیگ بخار (برای جلوگیری از تشکیل رسوب در جداره دیگ بخار و بویلر)
- تصفیه آب استخر پرورش ماهی (حذف املاح آب و بالا بردن راندمان استخرهای پرورش ماهی)
- شیرین سازی آب دریا
مزایای آب شیرین کن صنعتی
استفاده از فیلترشنی، فیلتر کربنی و فیلتر کارتریج و پیاده سازی اسمز معکوس در این دستگاه باعث حذف بسیاری از املاح و آلاینده های موجود در آب می شود. در حالت استاندارد آب شیرین کن های صنعتی تا 98 درصد املاح موجود در آب را حذف می کنند. از مهم ترین مزایای این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حذف باکتری ها و میکروارگانیسم های موجود در آب
- حذف ذرات کلوئیدی معلق در آب
- حذف ذرات ریز جامد معلق در آب
- حذف املاح و فلزات سنگین
- حذف پیتروژن های موجود در آب
قیمت دستگاه آب شیرین کن صنعتی
این تجهیزات مانند سایر دستگاه های تصفیه آب با قیمت های متنوعی ارائه می شوند و نرخ ثابتی نمی توان برای آنها ارائه داد. با توجه به نوع و تعداد ممبران ها و برند آنها، نوع قطعات داخلی به کار رفته در دستگاه و ظرفیت آن قیمت ها تعیین می شوند. علاوه براین، برخی از مراکز فروش این محصولات تولیدکننده مستقیم هستند و به دلیل حذف واسطه ها این دستگاه را با قیمت مناسب تری ارائه می دهند.
جمع بندی
دستگاه تصفیه آب صنعتی یا آب شیرین کن با حذف 98 درصد املاح، فلزات سنگین، مواد آلی، باکتری ها و ذرات ریز معلق در آب باعث افزایش کیفیت آن می شود. در این دستگاه از روش اسمز معکوس استفاده میشود و ممبران ها مهم ترین نقش را در جداسازی آلاینده ها و املاح دارند. این دستگاه در تصفیه آب نساجی و رنگرزی، تصفیه آب دامداری، مرغداری، استخرهای پرورش ماهی، تصفیه آب صنایع دارویی و غذایی کاربرد دارد و در ظرفیت های متنوعی تولید می شوند.