از آن جایی که دمپر های موتوری برای کنترل جریان هوا در کانال های هوای گرمایشی و سرمایشی استفاده می شوند، نقش مهمی را در سیستم های هوای مطبوع ساختمان های مدرن دارند.
از آن جایی که دمپر های موتوری برای کنترل جریان هوا در کانال های هوای گرمایشی و سرمایشی استفاده می شوند، نقش مهمی را در سیستم های هوای مطبوع ساختمان های مدرن دارند. از طرفی هم اطلاعات فنی کافی و به روز شده ای در مورد این وسیله مکانیکی کمتر در دسترس کاربران قرار گرفته است.
به همین دلیل بر آن شدیم تا در این متن به بیان ده نکات مهم پیرامون دمپر های موتوری بپردازیم.
1- جنس دمپر های این هوابند های الکتریکی از آلومینیوم گالوانیزه با ضخامت حداقل یک میل می باشد. هر چه ابعاد دمپر بزرگ تر باشد، علی القاعده ضخامت ورق آلومینیوم به کار رفته برای ساخت آن دمپر هم بیشتر می شود.
2- کاربرد های دمپر موتوری بر اساس فرایند های عملیاتی بر سه نوع زیر است:
3- در صورت بروز حوادث غیر مترقبه ای مانند آتش سوزی، دمپرها به صورت کامل بسته می شوند تا از خسارت بیشتر جلوگیری کنند. به این نوع دمپر ها فایر دمپر گفته می شود که IP الکتروموتور آن ها بالا است و از موتور های ضد حریق در آن ها استفاده می شود.
4– حوادث دیگری مانند پخش دود و یا بروز نشتی نیز می تواند موجب شود سیستم با استفاده از دمپر، جریان هوا را مسدود کند. به همین دلیل هم در مواردی سازمان آتش نشانی برای تامین امنیت ساختمان های حساس با تجهیزات مهم و استراتژیک دستور داده است که بین کانال ها، فایر دمپر نصب شود. فایر دمپر ها فیوز هایی برای اطفاء حریق دارند که با حرارت بسته می شوند.
5- عملکرد دمپر دود و حریق یا فایر دمپر های موتوری به این ترتیب است که با وقوع حریق و انتشار آن به ویژه در مسیر جریان هوای داخل کانال، سنسور حرارتی بر اثر مجاورت با دمای تقریبی ۷۰ درجه سانتی گراد با ارسال پیغام به فایر دمپر در کمترین زمان ممکن مسیر عبور جریان هوا را مسدود کرده و از انتشار آتش و دود جلوگیری می کند.
6– موتور دمپر های آتش یا فایر دمپر دارای سنسوری است که به آن ترمال تراپ گفته می شود. ترمال تراپ ها هم در مجاورت دمای تقریبی ۷۰ درجه سانتی گراد، با ارسال سیگنال به الکترو موتور، دستور بسته شدن دمپر را می دهند.
7– شاید بتوان گفت مهم ترین نکته در مورد فایر دمپر های موتوری آن است که باید به صورت دوره ای مورد بررسی قرار گیرند تا از عملکرد صحیح آن ها اطمینان پیدا کرد. به عنوان مثال لازم است پس از هر اطفاء حریق، کلیه دمپر های حریق را مورد بازبینی قرار داد تا در صورت عمل کردن هر یک از دمپر های حریق، ترمال تراپ جدید جایگزین شود.
8- روش های مختلف عملکرد فایر دمپر های موتوری به شرح ذیل است:
در همین راستا شایسته است بدانید که شرکت صنعتی رحمتی به عنوان یکی از تولیدکنندگان تراز اول دمپر های موتوری در ایران، فایر دمپر های خود را تحت استاندارد های الزامی ایمنی ساختمان و مطابق با سفارش مشتریان خود می سازد.
9- دمپر های موتوری بر اساس شکل ظاهری صفحات آلومینیومی آن به چندین مدل مختلف تقسیم بندی می شوند که ما در این جا به 4 نوع مشهور تر آن اشاره می کنیم:
10- جالب است بدانید که دمپر های موتوری در بسیاری از تأسیسات زیرزمینی مانند تونل های جاده ای، تونل های راه آهن و شبکه های مترو و همچنین در صنایع دریایی و معادن زیرزمینی مورد استفاده قرار می گیرند.
علاوه بر این ها از دمپر های سنگین صنعتی در نیروگاه ها، پتروشیمی و صنایع نفت و گاز به صورت متعدد استفاده می شود. البته طراحی این دمپر ها خاص تر و دقیق تر است تا بتوانند در شرایط جوی ویژه دوام بیاورند و دچار خوردگی نگردند.
به دلیل آن که بخش عمده ای از صنعت نفت و پتروشیمی کشور ما در جنوب ایران قرار گرفته که دارای شرایط جوی ویژه ای است و از طرفی هوای خروجی از دودکش ها یا کانال های تخلیه هوا هم سرعت زیاد و حجم بالایی دارند، استفاده از دمپر ها در این صنایع زیاد دیده می شود.