لولهها امروزه در اکثر صنایع کاربردهای فراوانی دارند بهطوریکه شرکتهای مختلف اقدام به تولید لولههای متفاوت با کاربردهای گوناگون میکنند. به همین دلیل، انتخاب لوله مناسب برای پروژههای ساختمانی و صنعتی از اهمیت ویژهای برخوردار است. بهطور کلی، لولهها را میتوان به دو نوع لولههای بدون درز و لولههای درزدار تقسیم کرد که هر کدام دارای ویژگیها و کاربردهای مختلفی هستند. ما در این مطلب قصد داریم بهطور جامع و کامل به بررسی و مقایسه این دو نوع لوله بپردازیم. پس اگر شما نیز مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
لوله بدون درز چیست؟
لولههای بدون درز یکی از انواع لولههای فولادی هستند که فاقد هرگونه درز میباشند. معمولاً این لولهها از طریق نورد سرد یا گرم تولید میشوند. برای تولید لولههای بدون درز، بیلتهای فولادی را بدون هیچگونه جوش بهصورت لوله در میآورند که همین موضوع باعث میشود تا هیچگونه درزی نداشته باشند. به دلیل عدم وجود درز در لولههای بدون درز، امکان نشتی در این لولهها بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد که همین موضوع باعث میشود تا از آنها در صنایع حساسی مانند نفت و گاز، نیروگاهها و صنایع پتروشیمی استفاده شود. البته نباید از ویژگیهای دیگر این نوع لوله که شامل تحمل فشار و دمای بالا میباشد، به سادگی گذشت. لولههای بدون درز در سایزها و ضخامتهای مختلفی تولید میشوند و لولههای بدون درز تولید شده در شرکت آیرون یکی از باکیفیتترین لولهها در داخل کشور میباشند.
جهت خرید اتصالات گالوانیزه توپی برزیل همین حالا می توانید با کارشناسان شرکت بازرگانی سپهر آتیه فراز تماس بگیرید.
لوله درزدار چیست؟
لولههای درزدار به لولههایی گفته میشود که برای تولید آنها از ورقهای فولادی یا مواد اولیه استفاده میشود و این ورقها را با فرآیند جوشکاری به هم متصل میکنند. به دلیل وجود هزینههای کمتر در این لولهها و همچنین فرآیند سریعتر تولید، بسیاری از پیمانکاران در پروژههای ساختمانی و صنعتی از لولههای درزدار استفاده میکنند. این لولهها نیز در ضخامتها و سایزهای مختلف تولید میشوند و در صنایع عمومی، سیستمهای تهویه مطبوع و لولهکشی آب و فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرند.
مقایسه لوله بدون درز با درزدار از نظر تولید و ساخت
روش تولید لولههای بدون درز و لولههای درزدار کاملاً با هم متفاوت است. روش تولید این دو لوله به شرح زیر میباشد:
تولید لوله بدون درز
همانگونه که در قسمتهای قبلی مقاله اشاره کردیم، لولههای بدون درز در فرآیندهای نورد گرم یا سرد تولید میشوند. برای تولید لوله بدون درز، یک بیلت فولادی را تبدیل به لوله میکنند و این فرآیند بدون انجام جوشکاری صورت میگیرد. برای انجام این کار به تجهیزات پیشرفته و تکنولوژیهای خاص نیاز است. در اولین مرحله، مواد اولیه را انتخاب میکنند که این مواد حتماً باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند و بهصورت مکعب یا مستطیل باشند. در مرحله بعدی که به نورد گرم معروف است، بیلتها را در دمای بالا گرم کرده و بهصورت لوله در میآورند. سپس اقدام به کشش لولهها میکنند تا به سایز نهایی و مورد نظر برسند. البته رسیدن به سایز مورد نظر تنها هدف این مرحله نیست و در این مرحله خواص مکانیکی و یکنواختی لوله نیز بهبود مییابد. در مرحله بعد، برای بالا رفتن استحکام و همچنین کاهش تنشهای داخلی، لولهها تحت عملیات حرارتی قرار میگیرند. در مرحله آخر، با تستهای غیر مخرب و بازرسیهای دقیق از استانداردها و فیت لولهها مطمئن میشوند.
تولید لولههای درزدار
برای تولید لولههای درزدار از فولاد استفاده میشود. در اولین مرحله، ورقهای فولادی را در ضخامت و ابعاد مورد نظر برش میزنند و سپس آنها را در دستگاه قرار داده و بهصورت لوله در میآورند. در فرآیند شکلگیری لوله، لبههای ورق بهطور کامل به هم نزدیک شده و با فرآیند جوشکاری به هم متصل میشوند که همین موضوع باعث میشود تا این نوع لولهها به لولههای درزدار معروف شوند. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که فرآیندهای جوشکاری و روشهای مختلفی وجود دارد و معمولاً از جوشکاریهای قوس الکتریکی و جوشکاری زیر آب استفاده میشود. بعد از جوشکاری، لولهها برای بهبود خواص مکانیکی و کاهش تنشهای داخلی تحت عملیات حرارتی قرار میگیرند. در مرحله آخر، مانند تولید لولههای بدون درز، برای اطمینان از کیفیت، تستهای مخرب و آزمایشهای فشار بر روی لولهها انجام میشود.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: لوله و اتصالات پوش فیت
عمده ترین تفاوتها در تولید لوله های درزدار و لوله های بدون درز
اگر بخواهیم که خیلی تیتروار و خلاصه به تفاوت های تولید لولههای درزار و بدون درز بپردازیم، باید بگوییم که سرعت تولید لولههای درز دار نسبت به نوع بدون درز بیشتر است. از طرفی برای تولید لوله های درز دار میزان هزینه کمتری میشود. در نقطه مقابل باید بگوییم که برای تولید لوله های بدون درز به نیروی انسانی کمتری نیاز است.
مقایسه لوله بدون درز و درز دار از نظر کاربرد
لوله بدون درز و لوله درزدار هر کدام از ویژگیهای خاصی برخوردار هستند و با توجه به همین ویژگی ها از آنها در صنایع متفاوتی استفاده میشود. ما در این قسمت به مقایسه لوله بدون درز و درز دار از نظر کاربرد می پردازیم.
کاربرد لوله های بدون درز
لوله های بدون درز به دلیل وجود ویژگیهایی مانند قابلیت تحمل فشار بالا، احتمال پایین نشتی و همچنین استحکام بیشتر در صنایع سنگین مورد استفاده قرار میگیرند.مهم ترین این صنایع عبارتند از :
1. صنعت نفت و گاز :
با توجه به اینکه لولههای بدون درز از تحمل فشار بالایی در شرایط سخت محیطی برخوردار هستند برای انتقال نفت و گاز از این لوله ها استفاده میشود.
2. نیروگاه ها
در نیروگاه ها و در سیستم های انتقال آب داغ و بخار از لوله های بدون درز استفاده میشود. دلیل انتخاب این نوع از لوله ها برای این مکان قابلیت تحمل فشار و تغییرات دما می باشد.
3. پتروشیمی
در صنایع پتروشیمی به منظور انتقال مواد تحت فشار با دما های بالا از لوله های بدون درز استفاده میشود.
4. صنعت هوافضا
صنعت هوافضا را میتوان یکی دیگر از صنایعی دانست که لولههای بدون درز در آن کاربرد فراوانی دارند. با توجه به این موضوع که لوله های به کار رفته در این صنعت باید از یکنواختی و استحکام بالایی برخوردار باشند.انتخاب لوله های بدون درز که این ویژگیها را دارند میتواند مناسب ترین انتخاب باشد.
کاربرد لوله های درزدار
همانگونه که در قسمتهای قبلی مقاله نیز به آن اشاره کردیم هزینه نهایی تولید لولههای درزدار نسبت به بدون درز کمتر میباشد به همین دلیل قیمت نهایی آنها نیز پایین است. شاید به همین دلیل باشد که بیشتر از لولههای بدون درز استفاده میشود. از مهمترین موارد استفاده و کاربردهای لوله بدون درز میتوان به :
1. لوله کشی آب
از لولههای درزدار معمولاً برای لوله کشی آب و فاضلاب در ساختمانها و پروژههای عمرانی استفاده میشود.
2. صنعت ساختمانی
با توجه به قیمت پایین لولههای درزدار از این لوله ها به عنوان لوله های ساختاری در سیستمهای لوله کشی داخلی ساختمان ها نیز استفاده میشود.
3. کاربردهای عمومی
به جز موارد ذکر شده از لولههای درزدار در صنایع عمومی و پروژههای کوچک نیز استفاده میشود. با توجه به قیمت پایین و سرعت بالای تولید این لوله ها برای کاربرد های عمومی نیز میتوانند بسیار مناسب باشند.
4. سیستمهای گرمایشی و تهویه مطبوع
یکی دیگر از کاربرد های لولههای درزدار استفاده در سیستم های گرمایشی و تهویه مطبوع میباشد. در این سیستم ها از لوله های درزدار برای انتقال سیالات استفاده میکنند.
شرکت آیرون
شرکت آیرون یکی از شرکتهای پیشگام در صنعت تولید لوله و اتصالات در داخل کشور میباشد.این شرکت با هدف ارائه محصولات با کیفیت و البته مطابق با استانداردهای جهانی تاسیس شده است. به دلیل بهره بردن از تیمی مجرب و کارآزموده و البته استفاده از تکنولوژی روز دنیا این شرکت توانسته پای به پای کشورهای دیگر در زمینه تولید لوله های بدون درز و درزدار پیش برود و حتی در برخی از مواقع گوی سبقت راهی از آنها برباید. شما با مراجعه به سایت این شرکت میتوانید نسبت به سفارش انواع لوله ها اقدام نمایید. البته این شرکت به منظور انتخاب هرچه بهتره لوله ها توسط شما ، به ارائه پشتیبانی و مشاورههای فنی میپردازد و شما قبل از سفارش میتوانید با کارشناسان این شرکت تماس گرفته و مشاوره های لازم را دریافت نمایید. محصولات شرکت آیرون علاوه بر کیفیت بالا و استاندارد های جهانی ، دارای قیمت بسیار مناسبی نیز میباشد.
جمع بندی
ما در این مقاله به بررسی لولههای بدون درز و درزدار و البته مقایسه آنها پرداختیم. به عنوان جمع بندی این موضوع میتوانیم بگوییم که لوله های بدون درز و درز دار هر کدام دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فرد خود میباشند.که با توجه به این ویژگیها برای کاربردهای مختلف استفاده میشوند.