متر یکی از پرکاربردترین ابزارآلات به شمار میآید که در تمامی کارهایی که بحث اندازه گیری ابعاد مطرح شود، مورد نیاز است. از متر علاوه بر زندگی روزانه، در مشاغل و صنایع مختلف نیز استفاده میشود. از آن جایی که این وسیله، ابزاری برای اندازه گیری بوده باید طوری ساخته شود که کوچکترین خطایی نداشته و در طی ساختنش دقت بسیار بالایی به خرج داد. از آن جایی که متر یک ابزار پر مصرف به شمار میآید، احتمال خراب شدن آن نیز بالا است. برای داشتن یک متر با طول عمر بالا باید انواع متر و ویژگیهای آنها را شناخته و متناسب با نیاز خود یکی از آنها را انتخاب کنید. محیطهای کاری متفاوت و نیازها باعث توسعه ابزارآلات شده و شرکتها برای برآورده کردن این نیازها، دست به ساخت ابزارها در انواع مختلف و کاربردهای گوناگون زدهاند. یکی از انواع ابزارهایی که این روزها تولید شده و جزء ابزارهای مدرن به حساب میآید، متر مهندسی نام دارد که شکلی متفاوت از سایر مترها را دارا است.
متر مهندسی چیست؟
همانگونه که گفته شد این متر از سری ابزارآلات اندازه گیری به شمار میآید که از لحاظ ظاهری با دیگر مترها متفاوت است. مترهای مهندسی به دلیل ساختار سادهای که دارند، از طول عمر بالایی نیز برخوردارند؛ علاوه بر آن این مترها بخاطر وجود یک دسته ارگونومیک در ساختار خود، در شرایط مختلف به آسانی به کار میروند و میتوان از آنها استفاده کرد. دسته ارگونومیک متر علاوه آسان کردن استفاده از آن، برای جمع کردن متر نیز استفاده میشود. در ساختار بدنه این مترها معمولا از پلاستیک یا آلومینیوم استفاده میشود که هر کدام ویژگی خاصی را دارند و باید متناسب با نیاز خود یکی از آنها را انتخاب کنید. عرض متر باریک بوده و اصولا از جنس پارچه یا فلز با روکش خاص ساخته شده است. در ابتدای تمام انواع مدلها یک قلاب قرار دارد که به مبدا وصل شده و کار اندازه گیری را آسان میکند.
کاربرد متر مهندسی
در ابتدا برای اندازه گیریهای مهندسی از مترهای معمولی استفاده میشد، تا اینکه با گذر زمان نیازهای جدید باعث ایجاد ابزارآلات جدید ازجمله متر مهندسی شد که امروزه به طور اختصاصی در گرایشهای مختلف مهندسی به کار میرود. این متر یک وسیله اندازه گیری برای فواصل زیاد بوده که عموما در کارهای ساخت و ساز از آن استفاده میشود. مترهای مهندسی به دلیل اتصالات محکم و قوی که دارند برای کارهای کارگاهی و مهندسی مناسب هستند. از مشتریان عمده این نوع مترها میتوان به پیمانکاران، مهندسان و صاحبان کارگاهها اشاره کرد.
ویژگیهای متر مهندسی
مترهای مهندسی دارای ویژگیهای خاصی هستند که آنها را از سایر مترها متمایز کرده و به طور اختصاصی در یک گرایش کاربرد دارند. از ویژگیهای این مترها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ظاهر متفاوت از سایر مترهای معمولی
- طول عمر بالا
- دارای اتصالات محکم و قوی
- دسته ارگونومیک جهت سهولت استفاده از متر و جمع کردن آن
- داشتن قلاب در ابتدای نوار برای اتصال به مبدا
- بدنه آلومینیوم یا پلاستیک
- عرض پارچهای یا فلزی باریک
- ساختار ساده
انواع متر مهندسی
متر مهندسی بر اساس ویژگیهای مختلفی نظیر متراژ قابل اندازه گیری، شکل دسته و … به انواع مختلفی تقسیم میشود.
متراژ
مترهای مهندسی به طور معمول با متراژهای 30 متری و 50 متری در بازار وجود دارند که افراد با توجه به نیاز خود یکی از این متراژها را خریداری میکنند.
شکل دسته
دسته ارگونومیک متر نقش بسیار موثری جهت سهولت استفاده از آن دارد و هم چنین با چرخاندن آن، متر به راحتی و سریع جمع میشود. این دسته در دو شکل معمولی و D شکل وجود دارد.
جنس بدنه
جنس بدنه متر ویژگی دیگری از آن است که انواع مختلفی دارد. بدنه مترهای مهندسی از جنس پلاستیک یا از جنس آلومینیوم هستند. هر دو این جنسها مقاوم بوده و در کاربرد متر تغییری ایجاد نمیکنند، اما مسلما جنس بدنه آلومینیوم مقاومتر از پلاستیک است.
قابلیت اتصال به سیستمهای دیجیتال
بعضی از انواع متر مهندسی یک ویژگی بسیار امروزی دارند که در انواع مترهای دیگر کمتر یافت میشود. این ویژگی قابلیت اتصال به تلفن همراه و سیستمهای دیجیتال است که در تمامی مترهای مهندسی پیدا نمیشود و فقط در برخی از آنها قرار دارد.
متر مهندسی، یک متر کاربردی برای صنایع و گرایشهای مختلف مهندسی
متر مهندسی به دلیل ویژگیها و مزایا زیادی که دارد، بین مهندسان و صاحبان مشاغل صنعتی بسیار پرطرفدار است. این متر برای اندازه گیری فواصل زیاد گزینه مناسبی به حساب میآید و به دلیل داشتن اتصالات محکم و قوی و ساختار ساده خود، طول عمر بالایی نیز دارد. ویژگی خاص این متر، دسته ارگونومیک آن است. این دسته به دلیل شکل و ساختاری که دارد، باعث سهولت استفاده از متر میشود و با چرخاندن دسته به صورت مدور میتوان به آسانی متر را نیز جمع کرد. تمامی ویژگیهای مترهای مهندسی، باعث کاربردی شدن آن در زمینه مهندسی و صنایع دیگر شده است.