سنسور دریچه گاز بخشی از سیستم های مدیریت سوخت خودروها را تشکیل می دهند.
وقتی پای خود را روی پدال گاز می گذارید، مسلم است که ماشین شما شتاب می گیرد، اما زمانی که شتاب نگیرد ممکن است چندین مشکل وجود داشته باشد که از شتاب گیری جلوگیری می کند، اما مشکل چیست؟
یکی از رایج ترین دلایل این مشکلات، سنسور دریچه گاز خودرو شما است که به عنوان TPS نیز شناخته می شود. سنسور نقش مهمی در میزان سوخت موتور شما در هر نقطه از زمان دارد و اگر به درستی کار نکند، ممکن است متوجه تغییراتی در نحوه کارکرد و شتاب خودرو خود شوید.
ممکن است برای شما این اتفاق افتاده باشد و شما خواسته باشید از کنار آن رد شوید. اما باید بدانید این مشکل فقط به طور متناوب خود را نشان می دهد، ما اینجا هستیم تا به شما بگوییم که این موضوع مشکلی نیست که بتوانید از آن راحت عبور کنید.
قبل از اینکه بدانید آیا سنسور دریچه مشکلی دارد یا خیر باید بدانید که سنسور چیست و چه کاری انجام می دهد.
وظیفه سنسور تعیین موقعیت دریچه گاز و ارسال آن به ماژول کنترل موتور (ECM) است. به عنوان بخشی از سیستم سوخت خودرو، TPS نقش مهمی در تعیین مخلوط صحیح هوا و سوخت در موتور دارد. داده های TPS همراه با چند بیت دیگر از اطلاعات مانند دمای جریان هوا و سرعت موتور استفاده می شود.
در هر وسیله نقلیه، یک دریچه گاز وجود دارد. دریچه گاز با فشرده شدن پدال گاز باز می شود.
سنسور دریچه گاز بر روی بدنه دریچه نصب می شود و حرکات باز و بسته شدن دریچه را اندازه گیری می کند و این اطلاعات به ماژول کنترل موتور منتقل می شود، همچنین اندازه گیری های دیگر از جمله؛ دما، RPM موتور و جریان جرمی هوا (MAF)، توسط ماژول کنترل موتور برای تعیین میزان سوخت هدایت شده به موتور و زمان جرقه استفاده می شود.
در قدیم سنسورهای دریچه گاز به طور فیزیکی به دریچه گاز متصل بودند و موقعیت آن را از طریق تماس کنترل می کردند. اخیراً، پیشرفتهای فناوری به سنسورها اجازه میدهد بدون نیاز به تماس واقعی با دریچه گاز کار کنند.
در برخی موارد، TPS از چیزی که به عنوان اثر هال شناخته می شود برای انجام کار خود استفاده می کند، که شامل میدان های مغناطیسی است که با باز و بسته شدن دریچه گاز جابجا می شوند.
سنسور آن تغییرات را می خواند و با ECM ارتباط برقرار می کند تا موقعیت دقیق دریچه گاز را تعیین کند.
این اتفاق برای این است که چگونه رایانه وسیله نقلیه شما تعیین می کند که در هر لحظه چه مقدار سوخت به موتور برساند. البته این یک نسخه ساده شده از این فرآیند است و ممکن است از مدل به مدل دیگر متفاوت باشد.
ممکن است زیاد به TPS ماشین خود فکر نکنید، اما زمانی که خراب می شود متوجه آن خواهید شد.
اگر موتور شما سوخت مورد نیاز خود را دریافت نمی کند یا بیش از حد سوخت مصرف می کند، متوجه می شوید که آنطور که باید شتاب بگیرد این کار انجام نمی شود.
وقتی پای خود را پایین می گذارید، TPS باید برای سوخت بیشتر صدا بدهد اما در صورت خرابی این کار انجام نمی شود. اگر برعکس اتفاق بیفتد، زمانی که قصد افزایش سرعت ندارید، ممکن است وسیله نقلیه شما به سمت جلو حرکت کند.
به همین ترتیب، ممکن است متوجه شوید که ماشین شما شتاب می گیرد، اما از سرعت خاصی بیشتر نمی شود. ممکن است احساس کنید که ماشین بعد از دنده اول یا دوم خاموش میشود یا دنده از 2 به بالا نمی رود.
با فرض اینکه مشکل دیگری در سیستم سوخت یا سنسورهای دیگر وجود ندارد، میتوانید بدون هزینه زیاد از این وضعیت خلاص شوید. در بیشتر موارد، تعویض TPS بین 100 تا 200 هزارتومان هزینه خواهد داشت.
فقط به این دلیل که کار آسانی به نظر می رسد، دلیلی وجود ندارد که از ایمنی در این کار چشم پوشی کنید.
بدون سنسور دریچه گاز، هیچ راهی برای ماژول کنترل موتور وجود نخواهد داشت تا بر میزان سوخت مورد نیاز نظارت داشته باشد یا بتواند احتراق را زمان بندی کند که باعث افزایش کارکرد و در نتیجه داغ شدن بیش از حد یا توقف موتور می شود، این موضوع می تواند برای راننده بسیار خطرناک باشد.
قبل از شروع کار، کابل ترمینال منفی باتری را جدا کنید. این کار از ضربه های ناخواسته به شما و آسیب به سایر اجزای زیر کاپوت جلوگیری می کند.
هنگامی که موقعیت سنسور را پیدا کردید، باید بتوانید دسته سیمی را که آن را به سیستم کامپیوتری خودرو متصل می کند، جدا کنید. با احتیاط آن را از پریز جدا کنید و به هر گیره یا رابطی که باید جابجا شود توجه کنید.
پس از جدا شدن، باید بتوانید پیچ هایی را که حسگر را در جای خود نگه می دارند بردارید. در صورت نیاز به استفاده مجدد از آنها برای نصب جدید، آنها را گم نکنید.
حسگر قدیمی را بیرون بکشید و آن را دور بیندازید.
با معکوس کردن روند، سنسور جدید را در نقطه ای که سنسور قدیمی از آن جدا شده است، نصب کنید.
دسته سیم را با دقت به سنسور جدید وصل کنید و مراقب باشید که به گیره ها و کانکتورهایی که برای نصب صحیح باید تراز شوند، توجه کنید.
ترمینال منفی باتری را دوباره وصل کنید. کار تمام است
توجه داشته باشید که مسافت پیموده شده شما ممکن است بسته به مدل و سال وسیله نقلیه شما متفاوت باشد. TPS در خودروهای قدیمی ممکن است از نظر فیزیکی متفاوت باشد یا در یک نقطه عجیب و غریب نصب شده باشد، بنابراین بهتر است برای راهنمایی به دفترچه راهنمای تعمیر و نگهداری خودرو خود مراجعه کنید.
آیا تعمیرات زیاد و گران قیمت وسیله نقلیه خود را دوست دارید؟ آیا خرابی ها و عملکرد غیرقابل پیش بینی را دوست دارید؟ پس یک TPS خراب را نادیده نگیرید. در صورت خرابی نمی توانید ماشین خود را روشن کنید، اما خراب شدن آن در بزرگراه یک مسئله کاملاً متفاوت (و خطرناک تر) است.
سنسور دریچه گاز به گونه ای طراحی شده است که در طول عمر وسیله نقلیه شما دوام بیاورد، اما همه چیز همیشه طبق برنامه پیش نمی رود. بعضی مواقع مشکلاتی ایجاد می شود، از مشکلات سیستم الکتریکی گرفته تا آسیب فیزیکی، که هیچ کدام را نمی توان از قبل پیش بینی کرد.